Tel: 731 409 488
Email: info@trevet.cz

Cestování se zvířaty

Autor: MVDr. Naděžda Kružíková

Doba dovolených je v plném proudu a spousta z Vás si nedokáže představit ideální dovolenou bez svého psa nebo kočky. Zde je pro Vás několik praktických rad a informací o nezbytných náležitostech, které jsou při cestování se psy a kočkami vyžadovány.

1) Identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním
Identifikace zvířete je nezbytností při vycestování zvířete mimo Českou republiku. Mikročip se většinou aplikuje pod kůži na levé straně krku. Číslo mikročipu je evidováno v pasu zvířete a po aplikaci je každý mikročip zaregistrován na jméno majitele. Nezapomeňte, že jen čip, který je registrován má smysl! Pokud má pes nebo kočka čip a nikde není evidováno, komu zvíře patří, pak jakoby zvíře čip vůbec nemělo.
Další možností označení zvířete je tetování, které musí být čitelné a bylo provedeno před 3.11.2013.

2) Pas zvířete v zájmovém chovu
Při cestování do zahraničí musí mít i zvíře svůj vlastní pas. Europas je možno vystavit ihned při očkování štěněte nebo kotěte, anebo pak kdykoliv v průběhu života zvířete. Avšak není možné vystavení europasu, bez aplikace mikročipu! Pes či kočka mohou mít čip a nemít pas, ten se dá následně vystavit dle potřeby, ale pas bez čipu není možný! Vydaný Europas pak po celý život zvířete už nahrazuje klasický očkovací průkaz, tak jak ho všichni známe. Zaznamenává se do něj vakcinace, ošetření proti vnějším a vnitřním parazitům, lékařské záznamy a potvrzení o zdravotním stavu zvířete.
Vystavení Europasu je okamžité a jeho registraci má na starosti Váš veterinární lékař a to nejpozději do 3 dnů od jeho vydání.

3) Platné očkování proti vzteklině
Přesto, že Česká republika je země prostá vztekliny, je při cestě do zahraničí u psů a koček vyžadováno platné očkování proti vzteklině. Vakcinace proti vzteklině, která byla provedena před aplikací mikročipu a vydáním Europasu je však neplatná! A tak je třeba si včas uvědomit, že Váš pes či kočka pojedou do zahraničí. (Příklad: vakcinace proti vzteklině proběhne v březnu a je zaznamenána do klasického očkovacího průkazu. Pokud však např. v červnu bude zvíře cestovat do zahraničí a bude mu tudíž vystaven pas, bude nutné psa či kočku opět proti vzteklině naočkovat a toto očkování zaznamenat do pasu). Po prvním očkování se hladina protilátek v krvi vytváří až za 3 týdny, tudíž cesta bude možná nejdříve za 21 dní.

4) Ošetření proti Echinokokoze
Echinokokoza je parazitární onemocnění způsobené tasemnicemi rodu echinococus a psi a kočky jsou jejich definitivními hostiteli, tasemnice parazitují ve střevech a jsou vylučovány trusem. Některé státy (Finsko, Irsko, Malta, Velká Británie a Norsko) vyžadují toto ošetření před vstupem do země. Ošetření spočívá v podání odčervení, tak jak všichni známe (podání odčervovacích tablet, případně pasty). Avšak tablety na odčervení musí obsahovat účinnou látku praziquantel, což je většina přípravků dostupných na českém trhu. Tablety na odčervení by neměly být podány více než 120 dní před a ne méně než 24 hod před cestou, avšak např. v Norsku by podání nemělo být méně než 10 dní před cestou a během prvních 7 dní pobytu by se podání mělo zopakovat .

5) Ošetření proti vnějším parazitům
Vnějšími parazity jsou myšleny blechy, klíšťata a v některých státech je doporučeno i ošetření proti hmyzu (komárům). Klíšťata představují riziko z hlediska přenosu tzv. klíšťových infekcí (borelióza, anaplasmoza, ehrlichioza, babesioza anebo ricketsioza). Pozn. jedním z dalších Témat měsíce budou i klíšťové infekce, o kterých si řekneme více.
Blechy jsou nepříjemnými parazity z důvodu opakovaného sání krve u svého hostitele, což vede k opakované iritaci kůže, vyvolávání svědění a nervozity. V neposlední řadě reakce na ně může vést ke vzniku tzv. alergie na bleší kousnutí (opět bude dalším Tématem měsíce). Blechy jsou také přenašeči tasemnic a tak trvalým zdrojem nákazy Vašeho psa či kočky.
Ošetření proti létajícímu hmyzu spočívá v použití přípravků s repelentním účinkem proti komárům, ti mohou být přenašeči tzv. srdeční červivosti, Dirofilariozy. Pokud se dospělci parazitů dostanou až do srdce, dochází k ucpávání srdečních cév a selhání srdce. Odstranění dospělců není často možné, a proto by vždy měla být na prvním místě prevence! Dirofilarie se vyskytuje převážně v jižních zemích Evropy (Řecko, Italie, Francie, Španělske anebo Portugalsko), v posledních letech však dochází k rozšíření i v našich zeměpisných šířkách (Maďarsko, Slovensko, ale i Česká republika). Ačkoliv téměř žádné státy nevyžadují ošetření proti srdeční červivosti, přesto je toto ošetření doporučeno.
Ošetření proti vnějším parazitům je možno pomocí spot on přípravků (pipet), obojků anebo tablet.

6) Potvrzení o zdravotním stavu zvířete
Při cestování v rámci EU není nutné mít potvrzení o zdravotním stavu zvířete. Vyšetření je ale nadále nutné při cestování mimo země EU. Vyšetření spočívá v klinickém vyšetření zvířete a potvrzení do Europasu. S tímto potvrzením navštívíte příslušnou veterinární správu, kde Vám po zaplacení kolku vydají veterinární osvědčení. Vyšetření nesmí být starší 3 dnů před cesto.

7)Vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině
Přesto, že Česká republika je tzv. země prostá vztekliny, to znamená, že se u nás vzteklina nevyskytuje, toto vyšetření je nutné při cestování do zemí mimo EU. Hlavně z důvodu návratu zpět do České republiky. Vyšetření spočívá v oděru krve a v jejím odeslání k vyšetření v akreditované laboratoři. Odběr krve se může provádět nejdříve 30 dní po očkování proti vzteklině a výsledek vyšetření obdržíte za 1-3 týdny.

Shrnutí na závěr

1) Identifikace zvířetem mikročipem nebo tetováním (povinné)
2) Pas zvířete v zájmovém chovu (povinné)
3) Platné očkování proti vzteklině (povinné)

4) Ošetření proti echinokokóze (Finsko, Irsko, Malta, Velká Británie a Norsko)
5) Ošetření proti vnějším parazitům- doporučitelné v jižních zemích
6) Potvrzení o zdravotním stavu zvířete a veterinární osvědčení (země mimo EU)
7) Vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině (země mimo EU)

Přejeme šťastnou cestu

Napsat komentář